Do prevádzky dnes uviedli zrekonštruované hasičské stanice

25.02.2012 Sabinov

Ľubotín/Sabinov 24. februára (TASR) - V Ľubotíne v okrese Stará Ľubovňa, ako aj v Sabinove, okres Prešov, dnes uviedli slávnostne do užívania zrekonštruované hasičské stanice. Na financovaní oboch stavebných projektov sa podieľala Európska únia a štátny rozpočet SR.
Ako informovala Ľubomíra Miklovičová z komunikačného odboru Kancelárie ministra vnútra, rekonštrukcia hasičskej stanice v Sabinove stála približne 600.000 eur, pričom 85 percent výdavkov financovala Európska únia a zvyšok štátny rozpočet SR.
Hasičská stanica, ktorá je situovaná v spádovej oblasti Sabinova s 32.000 obyvateľmi, disponuje zateplenou fasádou, novou strechou, dverami, ako aj oknami. Výsledkom stavebných prác sú zároveň zväčšené priestory garáže, nový výcvikový priestor a učebňa pre hasičov. \"Pribudoval sa aj priestor pre umývanie hasičskej techniky,\" doplnila Miklovičová.
Modernizácia stanice v Ľubotíne stála približne 400.000 eur a jej financovanie prebehlo rovnakým pomerom prostriedkov EÚ a štátneho rozpočtu SR ako v prípade vynoveného objektu v Sabinove. \"Aj táto hasičská stanica má novú strechu, okná a dvere. Disponuje zároveň novým priestorom pre uskladnenie motorového člna,\" priblížila Miklovičová s tým, že do zásahového obvodu ľubotínskeho pracoviska patrí 12 obcí s vyše 8000 obyvateľmi.
Skvalitnenie pracovných podmienok v priestoroch oboch hasičských staníc by malo napomôcť k vyššej akcieschopnosti hasičov. Modernizácia objektov zároveň povedie k znižovaniu ich energetickej náročnosti.
\"Z prostriedkov EÚ sme zrekonštruovali už 14 staníc. Okrem spomínaných dvoch odovzdali minister vnútra Daniel Lipšic a štátny tajomník ministerstva vnútra Maroš Žilinka zrekonštruované objekty v Košiciach, Spišskej Starej Vsi, Banskej Štiavnici, Snine, Čani, Detve, Myjave, Veľkom Mederi, Turzovke, Komárne, Zvolene, Moldave nad Bodvou, ako aj obnovené zariadenie protipovodňovej ochrany v Horných Orešanoch. Ministerstvo vnútra plánuje zrekonštruovať ešte ďalších vyše 40 staníc,\" uzavrela Miklovičová.
 

Vyberte región